Hrvati najbolji u Europskoj uniji u projektima za uštedu energije!

Hrvati najbolji u Europskoj uniji u projektima za uštedu energije!

Članci Hitovi: 365

Predstavnici Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) danas su u Bruxellesu primili nagradu "Local Energy Action Award" za provedbu projekta "I ja mogu imati solarne kolektore!".

Nagrada im je uručena na X. konferenciji europske energetske inicijative ManagEnergy. REGEA se prvo uspjela izboriti za ulazak među tri najbolja projekta u kategoriji informiranje i podizanje svijesti, a danas je i proglašena pobjednikom u jakoj konkurenciji brojnih projekata s područja obnovljivih izvora energije, država članica i pristupnih država EU.

Ovim projektom kućanstva se potiču na ugradnju sustava za korištenje solarne energije i stvara održiv financijski model za podršku ulaganjima u taj program. Dosad je u kućanstva ugrađeno više od 250 solarnih toplinskih sustava, što je rezultiralo procijenjenom uštedom do 65% za troškove grijanja vode u tipičnom kućanstvu i ukupnom godišnjom uštedom energije od cca 1 milijun kWh. Oko petine solarnih panela izrađeno je Hrvatskoj, što znači da projekt predstavlja i poticaj lokalnom gospodarstvu. Pilot-projekt proveden u Zagrebu pokazao se toliko uspješnim da je slične programe uvelo još nekoliko hrvatskih regija.

Uz Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske koja je dobila nagradu za projekt poticanja kućanstava na ugradnju sustava za korištenje solarne energije, nagrađena je i Londonska razvojna agencija za inicijativu uvođenja mjera za uštedu energije u zgradama.

Europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger prilikom dodjele nagrada naglasio je: "Jačanje napora koji ulažemo u energetsku učinkovitost i promicanje obnovljivih izvora energije najbolji je način za iskorak prema osiguravanju održive i dostupne energetske budućnosti s niskom razinom ugljika. Nagrade ManagEnergy imaju ključnu ulogu u tim naporima, pa stoga pozdravljam praktične mjere koje ManagEnergy provodi u cilju promicanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora diljem Europe".

Godišnje nagrade dodjeljuju se najboljim, najambiciozinijm i najinovativnijim projektima na području energetske učinkovitosti i obnovljive energije koje provode lokalne i regionalne vlasti, energetske agencije i druge javne i/ili privatne organizacije. Povjerenik Oettinger nagrade je dodijelio na kraju desete Godišnje konferencije ManagEnergy koja je danas završena u Bruxellesu. Tema ovogodišnje konferencije bila je "Lokalno i regionalno djelovanje za održivu energiju", i na njoj su predstavljene posljednje izmjene politika i oblika tehničke pomoći EU-a na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i primjeri dobre suradnje između energetskih agencija i lokalnih vlasti.

ManagEnergy je inicijativa Glavne uprave Europske komisije za energetiku. Pokrenuta u ožujku 2002. godine, ova inicijativa pruža podršku svima koji djeluju na promicanju održivog upravljanja energijom na lokalnoj i regionalnoj razini diljem Europe. Tehnička pomoć uključuje radionice za jačanje kapaciteta, partnerska istraživanja i godišnja događanja, a više informacija o studijama slučaja, primjerima dobre prakse te europskom zakonodavstvu i programima možete naći na web-stranici ManagEnergy www.managenergy.net.

Ispis