Peći na pelete

Peći na pelete

 

Sve je veća sklonost korisnika prema energetski učinkovitim sustavima otvara prostor za različite uređaje i sisteme iz područja grijanja i hlađenja. Što su peći na pelet i termo kamini te koja je osnovna razlika ove dvije vrste uređaja koje imate u ponudi?

Prije svega trebalo bi prvo objasniti značenje peleta kao gorivo, jer dosta naših klijenata prvenstveno zanima sama struktura, proizvodnja i cijena peleta. Pelet je jednostavno rečeno gorivo budućnosti, međutim još uvijek velika nepoznanica u Hrvatskoj. Ljudi miješaju pelet s drvenim briketima i sl., ustvari peleti su usitnjena piljevina, odnosno komprimirana vlakna drveta s vrlo malom količinom vode (cca 8%). Kao sirovina za njegovu proizvodnju koriste se drvo iz šumskog otpada, ogrevno drvo, piljevina i ostaci otpada iz prerade drveta (drveni pelet), zatim slame soje, pšenice, kukuruzovine, ljuske od suncokreta, koštice višnje ili trešnje i sl. (bio pelet).

Ako ga usporedimo s gorivima baziranim na petroleju, pelet ne sadrži supstance koje su toksične za ljude i okoliš jer je neutralan nosač CO2. Ne sadrži sumpor, klor, formaldehid, teške metale i druge spojeve štetne po zdravlje. Grijanje na pelet daje vašem domu prirodni ugođaj. Cijena peleta ne ovisi o cijeni plina i nafte, te povećanje cijene nafte i plina na svjetskom tržištu neće utjecati na povećanje cijene peleta.

Peći na pelet iz našeg asortimana su potpuno automatizirane, modernog dizanja s keramičkim ili metalnim oblogama, ambijentalne ili kotlovničke, s klasičnim ili pirolitičkim sagorijevanjem, dostupne u više boja ( sive, boja pijeska, mramorno siva, crne i crvene) i kapacitetom iskoristivosti do 95%. Peći su podijeljene u dvije grupe; peći na ispuh toploga zraka tj. peći na pelet za centralno gdje je preduvjet za instalaciju peći mreža grijačih tijela (radijatora, ventilokonvektora ili podnog grijanja).

POVEZIVANJE PEĆI S POSTOJEĆIM SUSTAVIMA

Sustavi se mogu kombinirati s podnim, radijatorskim i ventilokonvektorskim grijanjem, a u tom slučaju potrebno je postaviti miješajući ventil za podno grijanje ili kombinirati sustave s akumulacijskim spremnicima, također na isti način moguće je grijanje spremnika PTV-a, te kombinacija hlađenja putem rashladnika ili toplinskih pumpi zrak-voda.

Koje karakteristike ih čine energetski učinkovitim sustavom grijanja?

Glavne karakteristike peći na pelet jesu njen postotak iskoristivosti do 95%. Konkurentna cijena energenta i mogućnost povrata investicije putem poticaja i/ili subvencija. Važno je napomenuti da se biomasa obnavlja svake godine, a proizvodnja peleta iz biomase u stvari proizvodi nezavisnu energiju i postajemo energetski neovisni kao pojedinac.

U kojima snagama uređaji dolaze? Uređaj koje snage treba odabrati za određenu površinu prostora?

Obzirom na koncepciju stambenog prostora i njegovu površinu odabiremo potrebnu snagu peći i model za grijanjem toplim zrakom ili centralno grijanje. Cjenovni razred kreće se od 6.960,00kn za male peći pa do 90.000,00kn za velike sustave peći za centralno grijanje. Peći za grijanje ispuhom toploga zraka kreću se u sljedećim snagama: 6-7kW=60 m2, 8-9=80 m2, 10-12=100 m2, a termo peći na centralno grijanje su snage: 14kW=do100 m2, 18kW= do130m2, 22-24kW=do 160 m2, 26kW= do 200 m2 i 30kW=280 m2. Kako bi se proces grijanja i prijenosa energije na izmjenjivač pospješio razvijeni su kotlovi na pelet na principu peletne pirolize (GASIFIKACIJE) koji imaju mnogo efikasnije sagorijevanje, te ujedno i veću iskoristivost samog peleta, te pepelni ostatak manji od 0,5%. Temperature koje se postižu u klasičnim sustavima sagorijevanja peleta su od 300 do 400 °C, a kod pirolitičkih sustava one se kreću oko 1200°C.

Sve pirolitičke peći posjeduju automatski sustav čišćenja. Pri korištenju pirolitičkih peći grijane površine mogu biti i veće zbog samog prijenosa energije na izmjenjivač. Ukoliko se sustav kvalitetno konstruira, te uz korištenje akumulacijskih spremnika i miješajućih ventila takvi sustavi mogu grijati i do 500 mm2 površine sa snagom peći od samo 34kW.

KORIŠTENJE POTICAJA ZA KUPNJU PEĆI

Korisnik može iskoristiti poticaje Županije ili Grada za kupnju termo peći na pelet, ako se prijavi na natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije i biomasu od strane Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Poticaji od strane pojedinih Županija ili Gradova kreće se i do 60% investicije.

Kako se uređaji održavaju?

Da bi peć na pelet imala optimalne uvjete za rad i dug životni vijek potrebno je uz kupnju odgovarajućeg modela peći kupiti i ugraditi adekvatan dimovodni komplet. Instalaciju peći obavlja kvalificirano osoblje i/ili servisna služba, a ista izdaje kupcu izjavu o sukladnosti i jamstvo na peć, i na taj način servisna služba preuzima na sebe kompletnu odgovornost u svezi sa definitivnom instalacijom i pravilnim funkcioniranjem instaliranog uređaja, peći na pelet.

Korisnik se treba pridržavati navedenih uputa od strane ovlaštenog osoblja i/ili servisne službe. Barem jednom godišnje, misli se na sezonu grijanja, kada određeni model uređaja postigne svoj interval rada sati, potrebno je izvršiti pregled sustava i servis. Naime, vršenje servisa potrebno je prepustiti za to osposobljenoj i ovlaštenoj osobi-serviseru, iz razloga što je on upoznat s radom svih komponenti i jedini je sposoban kvalitetno izvršiti servis na njima. Korisnik peći koji se pridržava uputa za korištenje i redovno održavanje uvelike pridonosi lakšem periodičkom servisu peći nakon određenog servisnog intervala. Također, uz pravilnu upotrebu i održavanje, korisniku se može produžiti standardno jamstvo od 2 godine po obavljenom servisu na tekuću godinu do maksimalno 6 godina starosti peći.

Što kažu Vaši dosadašnji kupci? Kakva su njihova iskustva?

Ovisno o prijašnjem ugrađenom sistemu od strane korisnika uštede sa našim sustavima na pelet, kreću se od minimalno 30% do gotovo 60%. Dok korisnici sustav na ekstra lako ulje ostvaraju daleko veće uštede, koje opravdavaju novu investiciju već u prvoj godini korištenja.

Gdje se može spojiti dimovod peći?

Dimovod peći može se ugraditi u dimnjak, no to nije nužan uvjet jer postoji i mogućnost fasadnog priključka u nekoliko opcija ugradnje, o čemu ovisi cijena, a moguća je i ugradnja vodenog filtera za peći na pelet. Sve navedeno se odnosi kako za peći na ispuh toploga zraka tako i za termo peći obzirom da su svi modeli opremljeni ventilatorom za izbacivanje dimnih plinova. Moguće je i direktno spajanje u dimnjak, no uz uvjet da dimnjak ima vratašca i mogućnost čišćenja dimnjaka od ostatka peleta, pepelne prašine.

 

Izvor:

webgradnja.hr

 

 

Datum

19 Srpanj 2021

Tagovi

Članak