Prednosti i nedostaci podnog grijanja

Prednosti i nedostaci podnog grijanja

Podno grijanje je izvrsna alternativa radijatorima, pruža ugodniji osjećaj topline nego bilo koje drugo grijanje. Podnim grijanjem rješavamo se alergena koji se inače razmnožavaju na podu, također imamo i jednu vizualnu prednost pošto nema više ružnih radijatora na kojima se skuplja prašina i koji nam nepotrebno zauzimaju prostor. Razlikujemo dvije vrste podnog grijanja, električno i vodeno. Električno grijanje temelji se na postavljanju grijaćeg filma, mrežice u pod, te spajanju na električnu energiju.

Početna ulaganja su manja nego kod ostalih sistema za grijanje a pritom nema ni troškova održavanja. Ne morate ga ugraditi u cijelu kuću već po potrebi samo u jednu sobu. Za razliku od električnog sustava, vodeni sustav zahtijeva malo veće početne troškove. Način na koji funckionira vodeni sustav je sličan kao i kod radijatorskog. Vodeni sustav sastoji se od cijevi kroz koje ide voda i zagrijava prostoriju svojom temperaturom, samo što su kod vodenog sustava te cijevi poredane u spiralu u podu ispod parketa, pločica ili kamena. pa je time potrebna manja temperatura vode jer se toplina podiže prema gore i time dobivamo bolju raspodjelu topline nego kod radijatorskog grijanja.

Prednosti

Svako grijanje ima svoje prednosti i mane, pa tako i podno. Prednosti takvog principa grijanja su sakrivenost ugrijanih dijelova koji zagrijavaju pod, pa je time smanjena mogućnost ozljede. Podno grijanje je jako pogodan sustav ako se spremate graditi novi dom ali njegova mana je da, ako se ugrađuje u postojeći dom, zahtijeva puno posla i podizanje postojećeg poda. Raspodjela topline je bolja i zdravija jer se toplina podiže prema gore pa nam stvara bolju ravnotežu između toplog i hladnog zraka.

Nedostaci

Neke od nedostataka su da određene stvari ne smiju biti u kontaktu sa zagrijanim podom da ne bi došlo do oštećenja. Također, zagrijavanje poda moglo bi potrajati malo duže nego kod radijatora pošto je toplina kojom se zagrijava pod znatno manja, ali kada se pod ugrije prostorija ne gubi tako lako toplinu čak ni kod otvorenog prozora. Kao i svaka moderna tehnologija, podno grijanje zahtjeva dosta veliku investiciju u početku, a pogotovo ako namjeravate izmijeniti trenutni sustav grijanja.

Izvor:

webgradnja.hr

Datum

19 Srpanj 2021

Tagovi

Članak