Deset zimskih savjeta

Deset zimskih savjeta

1. Najdjelotvornija štednja energije kod grijanja je zamjena starog uređaja novim jer novi i moderniji uređaji troše 30-40% energije manje nego ono koji su stari deset ili dvadeset godina. Novi uređaj zahvaljujući velikoj uštedi možete isplatiti za par godina.

2. Pravilnim provjetravanjem također možemo uštedjeti neočekivano mnogo energije. Provjetravanje mora biti kratak i učinkovit propuh koji traje 2-3 minute jer se u tom vremenu ne mogu ohladiti zidovi, namještaj, pod, a dovoljno je vremena da se promijeni sav zrak u prostoriji odnosnostanu. Čim zatvorimo prozor svjež zrak će se brzo ugrijati.

3. Kako umjereno grijanje donosi znatnu uštedu (prosječno 6% po svakom stupnju) stoga je dobro u stanu održavati prosječnu temperaturu od 20°C a za noć 5°C nižu od dnevne. Pri tome treba provjeriti ispravnost termometra te ga ukoliko je potrebno zamijeniti novim.

4. Kako biste spriječili "curenje" topline kroz sitne otvore na prozorima i vratima, duž cijelog okvira zalijepite spužvaste vrpce koje ne propuštaju toplinu. One, naime, mogu uštedjeti od 10 do 15 % toplinske energije.

5. Ukoliko imate radijatore s regulatorima topline, gasite ih kad niste u stanu. Imate li termoakumulacijske peći, punite ih od 21 do 7 sati kad je struja jeftinija.

6. Iako je ogrjevna sezona već počela i to ste već morali napraviti, još nije kasno očistiti dimnjak. Ispravan dimnjak smanjuje mogućnost trovanja ugljikovim monoksidom, te štedi energiju. Ovlašteni servisi jedini daju jamstva.

7. Ukoliko vam smeta suhi zrak nemojte čitavu sezonu grijanja provesti s odškrinutim prozorom. Isplativije je nabaviti ovlaživač zraka koji možete naći u svim bolje opskrbljenim samoposlugama. Kako se ovaj ovlaživač često prodaje u varijanti da pročišćuje zrak od prljavih čestica i cigaretnog dima pa ćete i udisati zdraviji zrak.

8. Ne preporučuje se da se voda u sustavu zagrijava na temperaturu višu od 60°C, jer je to granica nakon koje se intenzivno izlučuje i taloži kamenac.

9. Trajno uključeni kaloriferi najveći su i najskuplji potrošači energije – čisto bacanje novaca. Ako se već morate grijati strujom,mnogo bolje i povoljnije rješenje su električni radijatori s transformatorskim uljem. Ipak, oprez! Transformatorsko je ulje izuzetno otrovno i kancerogeno pa na prvi znak propuštanja treba odmah zamijeniti britvu grijača.

10. Noću treba spustiti vanjske i unutrašnje rolete jer time nastaju jasno omeđeni dodatni slojevi zraka koji smanjuju bijeg topline kroz stakla. Kutije za vanjske rolete moraju imati što deblju toplinsku zaštitu a otvori zaštitne četkice. Čak i navlačenje laganog zastora (ali iza radijatora) osjetno smanjuje gubljenje topline.

 

Izvor:

Stambeni vijesnik

Datum

19 Srpanj 2021

Tagovi

Članak