Toplina kao izvor sigurnosti i zadovoljstva

Toplina kao izvor sigurnosti i zadovoljstva

Pojam topline sadržajno se veže uz različite oblike izražavanja, ali i uz različita područja od prirodnih do humanističkih znanosti. Stoga pojam topline susrećemo, osim primarnog značenja – zadržavanje i reguliranje potrebne temperature tijela i u kontekstu "roditeljska toplina", "topli međuljudski odnos", "topla osoba" itd.

No, bez obzira na višenamjensko korištenje, pojam topline ima konotativni i denotativni (konotativni značaj – subjektivno značenje, denotativni značaj – značenje koje je istovjetno većini ljudi) značaj za svakoga od nas, a predstavlja osjećaj ugode, sigurnosti, zadovoljstva, zajedništva, opstanka i života. Toplina se kao pojam nalazi u gotovo tri grupe primarnih ljudskih potreba, što se može vidjeti analizirajući Maslovljevu ljestvicu ljudskih potreba koja je rangirana u slijedećih pet grupa:

  • fiziološke potrebe (hrana, voda, smještaj) – tu je prisutna potreba za fiziološkom toplinom,
  • sigurnost (zaštita) – također je prisutna potreba za fizičkim zadovoljenjem topline,
  • društvene potrebe (pripadnost, ljubav) – toplina kao karakterizacija odnosa
  • potreba za poštovanjem,
  • potreba za samoostvarenjem.

Stoga kako god gledali, toplina je vrlo značajan element našeg opstanka. No, kako su naša fizička i psihička sfera uzajamno i neraskidivo povezane, utjecaj topline na naše tijelo automatski proizvodi određene psihičke te emocionalne doživljaje.

Sa svrhom zadovoljavanja fizičke i psihičke komponente, ljudi su već od davnina počeli koristiti razne oblike energenta i termičkih materijala kako bi u hladnim mjesecima zadržali toplinu.

Suvremeni čovjek obiluje izvorima toplinske energije i raznim rješenjima kojima može regulirati toplinu svog tijela te na taj način zadovoljiti primarne potrebe. Moderan sustav građenja zadnjih godina sve više koristi grijaća tijela kojima se optimizira električna energija, ali i povoljnije utječe na ljudsko zdravlje.

Primjenom prirodnih materijala, ovlaživača te najnovijih modela instalacije podnog i zidnog grijanja sprečava se nekontrolirano "rasipanje" toplotne energije te smanjuje efekt suhog zraka. Fleksibilnost modernih sustava grijanja otišla je toliko daleko da više nije važno koliki prostor treba zagrijati, za razliku od živog kamina ili kamenih peći naših banka koji su centralizacijom izvora topline ograničavali zagrijavanje prostorija.

 

Podno grijanje

U nekim izvorima postoje indicije da je podno grijanje česti uzročnik proširenih vena i nateklih nogu te da pojačava podizanje prašine što dodatno šteti dišnim putovima. Ako su čak nekad i postojale kontradikcije izazvane ovim oblikom grijanja, njegova suvremena izvedba potpuno je prihvatljiva i za zdravlje, ali i za novčanik.

Vrhunac estetike u svijetu grijaćih tijela svakako predstavljaju mramorne grijaće ploče koje osim vrhunskog izgleda imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Svojim isijavanjem stvaraju toplinsku zavjesu, utječući pozitivno na osobe u grijanom prostoru, na način da se postupno smanjuje razlika topline ljudskog tijela sa toplinom prostora te se izbjegava neugodnost znojenja i sušenje zraka. Najnovije rješenje je ugrađeni oblik zidnog grijanja koji se može montirati u zidove na temelju grijaćih traka kao kod podnog grijanja. Ovakvim obliku grijanja nisu potrebni radijatori, a grijaće trake u zidovima reguliraju se istovjetno kao grijaće trake kod podnog grijanja, putem termostata.

Grijanje i zdravlje

S obzirom da se bliže zimski dani i počinje sezona grijanja iskoristite toplinu doma za male toplinske terapije koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Od davnina je poznato da toplina pogodno djeluje na reumatske bolesti te bolesti vezane za cirkulaciju, a u novije vrijeme dokazano je da i kancerogene stanice ne podnose visoke temperature. Ovlaživačima zraka koji se stavljaju na radijatore možete dodati par kapi eteričnog ulja te svom životnom prostoru udahnuti novi miris, ali i ugodnu aroma terapiju.

Izvedbe podnog grijanja mogu se naći u obliku električne podne mreže poput grijaćih traka ili grijaćih kablova. Regulacija temperature na podesivim termometrima parcijalno zagrijava prostorije čime se štedi toplinska energija. Električne grijaće mreže mogu se koristiti ispod svih vrsta podloga, a u zadnje vrijeme prilično su prihvatljivi bambusovi parketi što daju poseban estetski doživljaj ambijentu.

Grijaće mreže i trake posebno su povoljne za novogradnje i prostorije gdje je nemoguće izvesti bilo koji drugi oblik grijanja jer je postupak njihove instalacije poprilično jednostavan. Također je moguće pri adaptaciji prostora, njihovo polaganje izvesti na već postojeće podne oblike, no taj princip zahtijeva njihovo dodatno osiguravanje PVC folijama ili kod suhih adaptacija gips pločama.

Prilikom korištenja podnog grijanja bitno je izbjegavati toplinu višu od 29 C° i na taj način će se u potpunosti spriječiti eventualna naticanja nogu ili podizanje prašine. Podno grijanje iznimno je zahvalan oblik grijanja kućanstava sa malom djecom i rekreacijskih prostora te sportskih dvorana. Ugrađivanje podnog grijanja u dvorane i rekreacijske prostore dodatno štedi toplinsku energiju i novac jer se toplina optimizira na podnoj i stropnoj razini, stoga u kraćem vremenu i uz manju potrošnju prostorije ostaju zagrijane. Isto vrijedi za kućanstva sa malom djecom gdje djeca većinu vremena provode puzeći i sjedeći na podovima, na taj način osigurava se toplina na podnoj razini gdje je radijatorskim – klasičnim grijanjem gotovo nemoguće postići zadovoljavajuću toplinu.

Radijatorsko i zidno grijanje

Zidno grijanje kao i radijatorsko grijanje zadnjih godina doživjelo je evoluciju u svojoj primjeni, robusni radijatori sa nepreglednim brojem rebara u suvremenom uređenju interijera gotovo su prošlost. Kod radijatorskog grijanja još uvijek susrećemo tradicionalnu tehničku izvedbu, centralnog grijanja ili etažnog uz primjenu kotlovnice, no modernizacija toplinske tehnologije u novije vrijeme nudi mogućnost radijatorskog grijanja bez cijevi. Ova inovacija grijanja predstavljena je u obliku radijatora sa individualnim priključkom kotla koji sadrži grijač, regulator topline i zaštitu, a prijenos energije vrši se termo uljem.

Estetska komponenta centralnog grijanja prolazi kroz renesansu materijala, oblika i boja, stoga su zidni grijači postali sastavni dio detalja pri uređenju interijera. Moderni grijaći paneli koji izgledaju kao male plosnate plazme na zidovima podsjećaju prije na ukrase nego na izvore energije. Njihov dizajn moguć je u raznim bojama i oblicima, a dodatni nastavci za ovlaživanje zraka i držači zavjesa samo su još jedan od beneficija ovih stilista grijaćeg sustava. Njihova moć zagrijavanja prostora iznimno je visoka, a ušteda energije prilično jaka tako da osim ljepote imaju vrlo visoki funkcionalni značaj. Toplinske ljestve odličan su izbor za grijanje kupaonica i kuhinja jer osim što će ugrijati prostor, njihove tople rešetke položene u obliku ljestava odlično su sušilo ili držač za ručnike i kuhinjske krpe.

Na radijatore ili grijalice mogu se staviti oblozi kojima nakon blagog zagrijavanja valja omotati reumatska žarišta, a topla kupelj u miru kupaonice može postati mjesto detoksikacije i opuštanja. Čovjeku je potrebna toplina, ona mu daje osjećaj ugode u hladnim zimskim danima, a ukoliko nemate mogućnosti mijenjati cjelokupan sustav grijanja vašeg doma, iskoristite postojeće izvore topline i uronite u blagodati toplog doma dok vani pad kiša ili snijeg.

 

Izvor:

webgradnja.hr

 

Datum

19 Srpanj 2021

Tagovi

Članak