Vodič kroz kamine i peći

Vodič kroz kamine i peći

Danas su dostupne razne vrste vrste grijanja, od onog tradicionalnog putem krutih goriva, pa sve do inverter uređaja, grijanja na plin, solarnog sustava grijanja…

Među najstarije oblike grijanja svrstavamo kamine i peći. Ako se dvoumite upravo između ove dvije opcije na dobrom ste putu jer se radi o najučestalijim, najpraktičnijim i najvažnije, učinkovitim rješenjima za vaš dom.

Toplina kamina u interijeru

Nema ljepšeg osjećaja od uživanja u toplini doma i grijanja uz vatricu kamina. Promatranje plamena djeluje smirujuće, a sam kamin stvara opuštenu atmosferu.

Iako je glavna uloga kamina grijanje, ne treba zanemariti njegovu vizualnu važnost. Najčešće je najvažniji element prostorije, kojom dominira, a čak i za vrijeme toplih mjeseci kada ne palite vatru ostat će središnja točka u interijeru.

Razmišljate li o kupnji kamina najprije trebate odlučiti gdje ćete ga smjestiti i koju vrstu grijanja želite. Razmislite i o željenom dizajnu i stilu koji dominira prostorijom jer bi bilo dobro da se kamin uklapa s ostatkom interijera.

 

Vrste kamina i peći

Kamini nesumnjivo stvaraju posebnu atmosferu u svakom domu. Želite li imati tradicionalan kamin na drva bitno je da dimnjak sadrži odgovarajuće dimenzije.

Treba odrediti poziciju dimnjaka, njegov promjer i trebate imati mogućnost dovoda svježeg zraka jer će kamin samo tako ispravno raditi. Također, kamin se treba postaviti na odgovarajuću podlogu. Treba ga detaljno očistiti barem jednom godišnje.

Tradicionalni kamini na drva polako postaju stvar prošlosti i u interijerima brojnih domova mogu se vidjeti razne moderne verzije grijanja na kamin ili peć.

Sve su popularniji električni kamini kojima nije potreban dimnjak, odnosno radi se o grijalicama koje izgledom podsjećaju na kamine, Isto tako, postoje i plinske grijalice koje također izgledaju kao kamini.

Grijanje više nije jedina i glavna namjena kamina, već se danas pretežito kupuju kao estetski dodatak domu. Tako su električni kamini idealni za sve koji teže modernom uređenju svog životnog prostora.

Osim što im nije potreban dimnjak, za električne kamine ne trebate imati niti dovod svježeg zraka izvana. Za topli, obiteljski ugođaj dovoljna je samo utičnica. Vrlo su praktični za ugradnju u stanove.

 
 
Kamini i peći mogu se naći u različitim oblicima, a velika je prednost u tome što se peći više ne ugrađuju isključivo uz zid sobe, već mogu biti postavljene na sredini prostorije ili gdje vam već odgovara.
 
 
Iako ništa ne može zamijeniti pucketanje vatrice koju pružaju tradicionalni kamini, ipak treba pohvaliti tehnologiju koja je omogućila vjernu iluziju vatre kod određenih modela kamina. Na primjer, kod kamina na plin se može dobiti dojam kamina na drva.
 
 
 

Bio kamini ili kamini na bioetanol su inovacija prema kojoj su mnogi možda skeptični, ali imaju brojne prednosti u odnosu na klasične kamine na drva. Na primjer, cjenovno su pristupačniji, ne zahtijevaju prostor za drva i u interijeru im je lakše pronaći prostor za ugradnju. Na tržištu se mogu naći zidni, vanjski, samostojeći i mini modeli kamina. Pravo su osvježenje jer više nema brige s drvima, dimom i pepelom!

Slične prednosti kao bio kamini imaju kamini i peći na pelete, za centralno grijanje, ali i za standardne sobne peći jer pružaju veću udobnost od klasičnih kamina na drva. Također, peleti imaju povoljniju cijenu od kamina na struju, plin ili loživo ulje.

Jedna od mana kod peći na pelete je stvaranje buke jer se većinom sastoje od dva ventilatora koji su dosta glasni. Glasni su i kotlovi za peći za centralno na pelete, no ako se smjeste u podrum buka više nije problem. Peći za pelete smatraju se najekonomičnijom vrstom grijanja.

 
 

S kaminom na drva za centralno grijanje možda ćete na početku imati veći trošak, no investicija će se svakako vratiti. S ovim kaminom možete grijati čitavu kuću. Radi tako da toplinska energija iz ložišta zagrijava vodu koja putem cijevi putuje u radijatore smještene u prostorijama vašeg doma.

Velika prednost kod plina je pak dostupnost. Kamini na plin omiljeni su zbog komfora koji pružaju – pale se pritiskom na upaljač, te su jednostavni za održavanje. Nema potrebe za čišćenjem ložišta. S razvojem novih tehnologija omogućeno je daljinsko upravljanjen kod peći na pelete, električnih kamina, kamina na plin…

Naveli smo nekoliko tipova grijanja prema vrsti ogrjeva, a postoji i podjela prema izvedbi. Na primjer, kamini mogu biti samostojeći ili ugradbeni, otvorenog ili zatvorenog tipa.

Želite li kamin koristiti tijekom ljetnih i zimskih mjeseci za to je idealan kameni kamin koji će se ljeti koristiti za zabavu, okupljanja i druženja s obitelji i prijateljima, a zimi će omogućiti korištenje trijema i produžiti život na otvorenom nakon ljetnih mjeseci.

 

 

Razvoj tehnologije omogućio je osmišljavanje modernih kamina i peći, a posebno su omiljeni ugradbeni. Kamini koji se ugrađuju u zid daju prostoru poseban štih. Minimalizam je u trendu kod dizajniranja kamina u modernim domovima.

 

 

Obnova starog kamina

Cijene kamina i peći na tržištu variraju, no nikako nisu jeftini. Cijena ovisi o njihovim karakteristikama, snazi, vrsti ugradnje, odabiru vanjske maske, ložištu, dodatnoj opremi… Imate li kamin čijim izgledom niste zadovoljni, a niste u mogućnosti kupiti novi nemojte očajavati jer postoje brojni načini kojima svom postojećem kaminu možete dati novo ruho.

Mijenjanje ložišta ili dimnjaka traži složene radove, ali možete ih izbjeći i promijeniti samo površinu kamina. Bilo bi odlično da se kamin svojom veličinom i stilom uklapa u konstrukciju prostorije u kojoj se nalazi.

Razmislite koje bi promjene mogli napraviti na svom postojećem kaminu, a da kamin izgleda privlačno. Dovoljno je samo promijeniti boju i već ste dobili novi dekorativni element i osvježili prostor.

Osim bojanja, kamin možete osvježiti tako da promijenite materijal na okolnom dijelu kamina ili da stavite novi okvir. Dojam će svakako ostavljati okviri s materijalima kao što su mramor i granit, a često se koriste inačice od drva, cementa, lijevanog kamena, kamena, imitacija antiknog kamena, željeza…

Za manju prostoriju je idealno drvo na uskom okviru. Za promjenu okolnog dijela kamina mogu se naručiti kameni blokovi koji se režu po mjeri ili keramičke pločice. Površinu kamina uvijek možete samo presvući gipsom ili žbukom.

 

 

Obnovom postojećeg kamina izbjeći ćete visoke cijene novih modela kamina. Materijale za obnovu možete kupiti u većini trgovina koje drže građevinski materijal. Ovisno o vrsti radova, razmislite o tome da posao prepustite stručnjaku, na primjer, ako se odlučite za preinaku ložišta.

Želite li unijeti malene promjene u prostor to možete i s predmetima koje držite na okviru kamina. Pomno odaberite nove predmete, boju, teme. Možete izložiti neke umjetničke radove, obiteljske fotografije ili nešto drugo. Čak i najmanje promjene mogu imati veliki učinak.

Trebate li ipak kupiti novi kamin, ali koči vas cijena imajte na umu da će vam se ulaganje isplatiti jer kamini imaju dugi vijek trajanja. Naravno, treba se pobrinuti za kvalitetnu ugradnju i održavanje.

Gdje smjestiti kamin ili peć

Kod električnih kamina, onih plinskih ili biokamina nije potreban dimnjak i zato ih možete postaviti gdje god želite. Naravno, preporučuje se da zbog vizualnog dojma budu na vidljivom mjestu jer je i dobra atmosfera bitna za kvalitetu stanovanja.

Za razliku od biokamina, električnih ili plinskih grijaćih tijela, kamini na drva ovise o dimnjaku i moraju se postaviti ondje gdje se nalazi dimnjak. Vrlo je važno da imate kvalitetan dimnjak i da mu se može jednostavno pristupiti. Isto tako, bitan je jednostavan pristup otvoru za čišćenje i vađenje čađe.

 

 

Modeli kamina i peći razlikuju se prema obliku, boji i površinskim strukturama. Ovisno o vašim mogućnostima, kupljeni model se mora uklopiti u prostor. Nemojte ga postavljati suprotno od nečega što također ima važnost u prostoriji, nikako ga ne zaklanjajte i ne stavljate u kuteve u koje se ne uklapa.

Kutni kamin je opravdano rješenje u slučaju da nemate dovoljno mjesta. Ponekad i organizacija mjesta za sjedenje prema kutu može osvježiti prostoriju i učiniti je privlačnom.

Zbog estetike, ali i funkcionalnosti kamin ili peć morate prilagoditi veličini prostora. Dakle, prije same kupnje morate znati podatke kao što su visina zidova, kvadratura i izolacija. Kamin mora imati dovoljnu snagu za grijanje prostora.

Čišćenje kamina

Kamin u kućanstvu zahtijeva trud i vrijeme, te ih je povremeno potrebno čistiti. Imate li stari kamin koji ne koristite već samo služi kao dekoracija preporučuje se mazanje tankim slojem (mat) crne boje. Po potrebi razrijedite boju s alkoholom. Ima li vaš kamin stare ograde od kovanog čelika ili željeza tada rešetke i željezne ukrase možete ulaštiti sredstvom za obnavljanje metala.

Za čišćenje metalne rešetke koristite tvrdu četku koja nema drugih svrha. Želite li ukloniti staru boju upotrijebite kemijsko sredstvo za uklanjanje boje, a nakon njega površinu obojite ili ulaštite što prije kako biste spriječili hrđanje.

Pepeo od drva dobro je ostaviti na rešetki jer služi kao podloga za paliti vatru. Za bacanje pepela u kantu za smeće upotrijebite metalnu posudu jer u njemu može biti žara. Pepeo od ugljena potrebno je čistiti nešto češće, barem jednom tjedno.

Kamine od opeke treba čistiti vodom ili nekim sredstvom za čišćenje. Za mrlje je dobar ocat, ali neovisno o tome što koristite obavezno nakon čišćenja dobro isperite. Izbjegavajte čišćenje sapunom jer će on ostaviti bijele tragove. Imate li kameni kamin za pranje koristite samo čistu vodu. Ako baš imaju mrlje uzmite otopinu izbjeljivača i nakon toga mrlju isperite čistom vodom i pustite da se osuši.

Muče li vas mrlje od čađe uklonite ih otopinom sapuna, vode i kamena plovućca. Kamine od mramora potrebno je redovito brisati krpom, ranije namočenom u vodu. Pritom upotrijebite blagi deterdžent i krpu dobro iscijedite. Uz kvalitetno održavanje vaš će kamin imati dugi vijek trajanja.

 

 

Kako donijeti odluku za kupnju

Odabir grijanja nije niti malo laka odluka. Svoj izbor morate prilagoditi veličini prostora koji planirate grijati, broju ukućana, vašim potrebama, učinku koji želite postići. Na primjer, preveliko ložište kamina imat će mali učinak i pojavit će se čađa.

Kod premalenog ložišta pak postoji opasnost od toga da će biti previše natrpano čime se smanjuje njegov radni vijek. Zato prilikom kupnje u obzir uzmite kvadraturu prostora. Bitni faktori su i visina stropa, broj prozora, toplinska izolacija. Kod kuća koje imaju lošu izolaciju bit će potrebno više grijanja.

Važna stavka je dimnjak koji mora imati potrebne dimenzije. Kupujete li kamin kojem je potreban dimnjak morate znati dimenzije otvora i visinu dimnjaka kako biste uspješno spojili kupljeni proizvod.

U obzir obavezno uzmite dostupnost energenata i razmislite ili se raspitajte o tome kakvi su uvjeti kod pružatelja operatera grijanja. Razmišljajte unaprijed, o budućim renovacijama i planovima, te odaberite vrstu grijanja koje će vas uspješno služiti dugi niz godina.

 

Izvor:

webgradnja.hr

 

Datum

16 Srpanj 2021

Tagovi

Članak