Kako odzračiti radijator?

Kako odzračiti radijator?

Za vrijeme hladnih zimskih dana vrlo je ugodno ući u zagrijanu kuću ili stan. Ako imate dojam da vaši radijatori ne griju dovoljno postoji vjerojatnost da se u njima nakupilo previše zraka zbog čega ih je potrebno odzračiti.

Kada odzračiti radijator

 

Primijetite li da je vaš radijator u potpunosti hladan ili da ne grije svom snagom već je samo s donje strane vruć, a na vrhu hladan znači da ga treba odzračiti, odnosno izbaciti iz njega nakupljeni zrak. Topla voda s dna radijatora neće moći doći do vrha sve dok se ne ukloni začepljenje. Pokazatelj lošeg rada je i zvuk pretakanja vode.

Većina ljudi će za ovaj popravak pozvati servisera iako je procedura toliko jednostavna da to možete napraviti i sami.

 

 

Postupak odzračivanja

Na vrhu radijatora nalazi se ventil koji treba otvoriti kako bi zrak izašao. Prije nego što krenete s popravkom pripremite krpu za brisanje vode koja će prsnuti iz ventila nakon što se radijator napuni.

Za odzračivanje radijatora potrebni su vam četverokutni ključ ili kliješta s kojima ćete okretati ventile. Ključ možete kupiti u trgovinama s građevinskom opremom.

Pripremite posudu ili šalicu za skupljanje vode i nju postavite ispod ventila. Kada otvorite ventil zrak će krenuti van što ćete moći i čuti, a kada krene curiti voda tada ventil zatvarate i vaš posao je gotov. Ventil nemojte otvarati skroz do kraja i držite razmak od radijatora jer zrak koji krene izlaziti može biti vreli. Ponekad je potrebno nekoliko puta ponoviti ovaj postupak.

Ako nemate grijanje preko toplane nego plinsko, etažno i slično, te imate bojler u kući potrebno je provjeriti tlak na bojleru koji nakon odzračivanja zna pasti.

 

 

Optimalan tlak koji trebate zadržati je cca 1.5 bara, odnosno otprilike na sredini označenog područja na skali pokazivača tlaka na bojleru (označeno područje je otprilike u rasponu od 1 do 2 bara i to je područje unutar kojeg bi se tlak trebao kretati).

Ako je tlak pao potrebno je nadopuniti sistem putem ventila za dovod vode – kada ga dovoljno otvorite čut ćete kako voda ulazi u sistem, a tlak se povećava. Kada tlak dosegne optimalnu vrijednost kao što je ranije navedeno tada zavrnete ventil i sistem je nadopunjen.

Nastojite da na kraju ventil ne zategnete previše kako se ne biste mučili s odvijanjem tijekom idućeg odzračivanja radijatora.

Ako nakon ovog postupka i dalje bude hladnih mjesta na radijatoru najbolje je da pozovete stručnu osobu jer se u sustavu centralnog grijanja vjerojatno nakupila hrđa ili mulj.

 

 

S redovitim održavanjem postići ćete veću učinkovitost grijanja i smanjiti troškove.

 

Izvor:

webgradnja.hr

Datum

19 Srpanj 2021

Tagovi

Članak