Zahtjevi prema sustavu grijanja i zračenja

Uporaba toplinske zračno odvodne crpke, koja je prilagođena stvarnim potrebama grijanja, s mogućnostima dodatnog grijanja i zagrijavanje vode.

Svi vodovi, koji vode toplotu, rezervoar tople vode i po mogućnosti proizvođač tople vode smještavaju se u oklop zgrade ili u prostoriji za promjenu toplote.

  • Korištenje toplote iz elektro-uređaja i tople vode u prostoriji za promjenu toplote.
  • Korištenje transmisijske toplote koja otječe u vanjskom zidu, koji je izvedena kao zid za izmjenu toplote.
  • Dovoljna količina svježeg zraka je temelj zdravog stanovanja.
  • Kontrolirano zračenje se obavlja preko crpke za zračenje sa stupnjem povratnog dobivanja toplote od 80%. 0,5 putna promjena zraka u satu se jamči.
  • Potrošeni zrak se pri tome isisava iz vlažnih prostorija a toplota iz sunčanih zraka rabi se za grijanje. Svježi zrak dotječe preko ulaznih otvora u vanjskim zidovima u površinu stana. Međutim prije toga se u prostoriji za promjenu toplote u zidu za promjenu toplote pred zagrije.
  • Stupanj pred zagrijavanja iznosi 33% i besplatan je.

Aktivno pohranjivanje i korištenje solarne energije

Redukcija potrebe za energijom za grijanje s kolektorima sunčanih zraka na južnom zidu i pohranjivanje solarne toplote u zidu za pohranjivanje toplote i šupljeg plafona. Proizvedena toplota zagrijava stan i građevinske dijelove.

Solarna postrojenja - sunčani koletori

Kolektor solarnog postrojenja pretvara sunčanu energiju u toplotu. Takva toplota može se koristiti za zagrijavanje vode i za uređaje za zagrijavanje.

Kolektor postrojenja za fotovoltaik pretvara sunčanu energiju u struju. Ista se može koristiti kako u domaćinstvu, tako i za pohranjivanje u strujnu mrežu.

Izvor: gradimo.hr