Kotao za grijanje - da li se kotao na ulje može postaviti i u kupaonici?

Više od jedne trećine novih jedno i dvoobiteljskih kuća u zemljama zapadne Europe u međuvremenu se gradi bez podruma.

Tu se u pravom trenutku pojavljuju uređaji na ulje ogrjevne moći, koji se postavljaju na zid. Iste nudi sve više proizvođača.

Nalaze mjesto u malim pregradama i temeljem tihog načina djelovanja mogu se postaviti u neposrednu blizinu prostorija za boravak.

Navedeni uređaji nisu namijenjeni samo za novogradnju, nego su također idealno rješenje za modernizaciju grijanja u jedno obiteljskim kućama.

U kompaktnom uređaju koji je samo 90 cm visok i 50 cm širok, pri dubini od samo 41 cm, smješten je dvostupanjski, plavi plamenik s izrazitom niskim stupnjem štetnih tvari, opružni povratnik - izmjenjivač toplote od plemenitog čelika kao regulacija, uključujući dijagnostički sustav.

  • Ujedno je integriran i prigušivač zvuka plina, koji jamči tiho djelovanje stroja. Izmjenjivač toplote navedenog uređaja napravljen je za lož ulje, koje sadrži malo sumpora.
  • Uređaji na ulje-ogrjevne moći, koji se postavljaju na zid u pravilu rade neovisno o zraku u prostoriji i zbog toga se mogu postavljati u neposrednoj blizini prostorija za stanovanje, kao npr. u ostavi. Pored navedenog neovisno djelovanje o zraku prostorije donosi velike prednosti kod bilanciranja prema pravilniku energija-ušteda, jer uređaji djeluju unutar zagrijanog oklopa zgrade.
  • Tako se umanjuju gubitci i postiže se povoljnija primarna energija - plaćanje troškova.
  • Korištenje vrijednosti toplote u oklopu zgrade znači: minimalni gubitci pri maksimalnoj iskorištenosti goriva. Navedeno štedi okoliš i kućni budžet.
Izvor: gradimo.hr